Sådan behandler du dit tøj bedst

Guide
Sådan behandler du dit tøj bedst

Her finder du en vaskeguide og gode husråd til, hvordan du bedst vasker dit tøj og forlænger tøjets levetid.

 

Vi er rigtig gode til at smide vores tøj til vask efter kun at have haft det på én eller to gange. Men er tøjet egentlig beskidt, og hvis det er, er det så beskidt nok til at blive vasket på 40 grader – og bruger vi egentlig det bedste vaskemiddel til vores tøj? I de danske hjem har vi generelt fået for vane at vaske vores tøj for ofte, og en kulørtvask foregår som regel ved de 40 grader, men det er slet ikke nødvendigt, medmindre tøjet er synligt beskidt. 30 grader er ofte rigeligt og mere miljøvenligt.

 

vaskeguide tip

Tjek altid tøjets vaskeanvisning inden vask

Følg altid vaskeanvisningen i tøjet for korrekt vedligeholdelse. Men hvad skal du gøre, hvis du gerne vil samle én vask med forskellige materialer, der har forskellige vaskeanvisninger?

Det er en rigtig god idé at samle en vask frem for at lave fem små vaske, da det er langt bedre for miljøet. Her anbefaler vi i vores vaskeguide, at du opdeler efter farver – da sort, hvidt og kulørt skal deles op for at beholde sine oprindelige farver. Blander du forskellige materialer, skal du altid tage udgangspunkt i den sarteste style. Så står du med en 30 grader skånevask, så hold dig til det. Dit tøj skal nok blive rent.
Uld og silke skal dog altid vaskes for sig selv.

Er dit tøj synligt beskidt, så er det ikke en god idé at give det lavere varme eller behandle det med finere vaskemidler. Lave temperaturer på vaskemaskinen kan nemlig betyde, at bakterierne eller støvpartiklerne ikke bliver dræbt ved vask, og så ender du bare med at skulle vaske dit tøj to gange i stedet. Desuden indeholder finvaskemidler til uld og silke ikke enzymer, der medvirker til bedst at fjerne snavs og pletter. Så er tøjet synligt beskidt, så anbefaler vi, at du følger vaskeanvisningen.

 

vaskeguide - råd

Vær opmærksom på hvad tøjet er lavet af

Hvert materiale er forskelligt, og nogle kan tåle mere end andre eller skal vaskes på en anden måde. Vi glemmer dog ofte, at nogle materialer rent faktisk også har nogle gemte ”superkræfter”, som gør, at de ikke behøver at blive vasket så ofte, fordi de for eksempel er selvrensende.

Tøj i god kvalitet holder længere. Dette betyder dog ikke nødvendigvis, at det kan tåle at blive vasket oftere eller ved en hårdere temperatur eller et andet program. Det betyder derimod, at det kan holde til mere i sig selv og ikke behøver at blive vasket så jævnligt.

Er tøjet beskidt eller lugter, er det naturligvis selvsagt, at tøjet skal vaskes, men ofte kan det sagtens nøjes med blot at blive luftet et par timer.

 

vaskeguide - vask kun når det er nødvendigt

Men er vi egentlig bevidste om, hvad vores tøj kan tåle, når det kommer til vaskemiddel, temperatur og program? For selv om der er en venlig hjælp i form af en vaskeanvisning i tøjet, så står der ikke altid, hvad tøjet egentlig kan.

Vi har i Sinnerup med mange materialer i høj kvalitet at gøre, og derfor vil vi gerne sætte fokus på, hvordan du bedst behandler dit tøj, så det får så lang en levetid som overhovedet muligt. Det gør vi med denne vaskeguide.

Vi kigger her på 6 klassiske materialer, og hvordan du skal behandle dem

Uld Et stærkt naturmateriale, der har en selvrensende evne, og lige nøjagtig denne fantastiske egenskab glemmer vi ofte - vi er simpelthen blevet for vant til at smide vores tøj til vask hver gang, vi har haft det på. Uld har mere brug for at blive luftet end vasket, så du kan derfor sagtens gå med den samme uldtrøje i mange dage, uger eller måneder uden at den lugter af sved. Ofte kan uld nøjes med blot at blive luftet et par timer, hvorefter materialet er friskt igen. Vask derfor kun når det trænger, for eksempel hvis det er synligt beskidt.

Når du skal vaske dit uldtøj, så behandl det altid med uldvaskemiddel og et uldprogram, da uld består af et naturligt fedtstof, som udtørrer ved brug af almindeligt vaskemiddel. Uldvaskemiddel tørrer derimod for, at det bibeholder sin naturlige balance.

Silke Investerer man i kvalitetsmaterialet silke, er det vigtigt også at behandle det korrekt. Vask din silke som du vil vaske din uld. Undgå at vaske silke for ofte, medmindre det virkelig trænger, og hæng det i stedet for til luftning efter brug. Vask altid hele tøjet og ikke kun, hvor der er en plet, da det vil lave skjolder på tøjet.

Silke kan desuden ikke tåle at få parfume eller deodorant på sig samt direkte sollys i længere tid.
Følg altid vaskeanvisningen, hvis du skal vaske silke i vaskemaskinen og brug altid silkevaskemiddel for at skåne de fine fibre. Bemærk at silke aldrig må vaskes med blegemiddel, vrides efter vask, samt skal holdes væk fra alkoholbaserede produkter som parfume.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at ikke alt silke kan tåle vask, så følg derfor altid hvad vaskeanvisningen siger. Vaskes silke ved højere temperaturer end, hvad vaskeanvisningen fortæller, så ”dør” silken, den bliver glansløs, stiv og grå.vaskeguide tip
Læder Et naturprodukt der ikke kan tåle at blive vasket i en vaskemaskine. Det skal derimod skind-renses. Er uheldet ude, og du får en plet på din skindjakke, så kan du forsigtigt forsøge at tørre den væk med en klud, opvredet i vand – men gnid aldrig i pletten. Har læderet tillagt sig lugt, kan det i langt de fleste tilfælde klares ved at blive hængt til luftning. Vi anbefaler dog altid at sende læder til skind-rens om nødvendig. Følg altid vaskeanvisningen, når du har med læder at gøre.

Bomuld Et af de mest anvendte tekstiler i branchen er naturmaterialet bomuld. Bomuld er behageligt og rart at have på samt nemt at vaske. Det kan tåle lidt af hvert, her afhænger varmegraderne af komposition, farver samt dekoration på tøjet. Sørg derfor altid for at følge vaskeanvisningen.

Med tøj af bomuld vil vi ligesom uld også altid anbefale at bruge uldvaskemiddel, da det er meget mildere mod fibrene og skåner bomulden, så den holder længere i både form og farve.

Viskose (modal/rayon/lyocell) Afhængig af farven på tekstilet, kan viskose som oftest vaskes på 30 grader, medmindre andet er anvist i vaskeanvisningen. Det er altid en god idé at vaske viskose på så lav en temperatur som muligt, her anbefaler vi et skåneprogram, som eksempelvis uldprogrammet.

Viskose har en tendens til at krympe, når det bliver vådt, dog kan du hurtigt få den oprindelige form tilbage ved at dampstryge det. Herefter tørrer viskose bedst på en bøjle. Vi anbefaler altid, at du følger vaskeanvisningen.

Syntetiske materialer Når vi snakker om syntetiske materialer, snakker vi om kunstigt fremstillede tekstiler som eksempelvis akryl, polyester, nylon og lycra. Disse syntetiske materialer skal typisk maskinvaskes på 40 grader, vi anbefaler dog ofte at man nøjes med 30 grader for at tage hensyn til tøjets pasform. Tjek desuden altid vaskeanvisningen, da de syntetiske materialer ofte er kombineret med andre materialer, og derfor kan have behov for en mere skånsom vask.

Vælg det rigtige vaskemiddel

Gå altid efter et anerkendt vaskemiddel og gerne med miljømærke, da de ofte er testet for effektivitet og farvebelastning. Almindeligt vaskemiddel er noget stærkt stads, som slider hårdt på fibrene, men med uldvaskemiddel kan du derimod få næsten samme rene effekt på dit tøj på en skånsom måde.

Uldvaskemiddel bruger du til bl.a. uld, bomuld, viskose og hør, og silkevaskemiddel skal bruges til silke. Dog kan du også sagtens bruge uldvaskemiddel til dine andre materialer, hvis det ikke er synligt beskidt. Er tøjet dog synligt beskidt eller med lugt, anbefaler vi at bruge et almindeligt vaskemiddel, da uldvaskemiddelet ikke indeholder enzymer, som er dem, der fjerner bakterierne ordentligt.

 

vaskeguide et tip

Undgå håndvask medmindre andet er angivet

Mange har tendens til at tænke, at håndvask automatisk er den mildeste behandling af tøjet, men dette er ikke tilfældet – ved håndvask er der derimod faktorer, du skal være ekstra opmærksom på nu, hvor du selv står med tøjet i hænderne.
Ved håndvask skal du sørge for at få vaskemidlet godt opløst i vandet, da det ellers kan sætte sig og ødelægge tøjet.

Ligeledes er det vigtigt ikke at gnide en plet af, da det kan ødelægge stoffet. Er du færdig med at vaske tøjet i hånden, så sørg for altid at presse vandet ud og rulle det ind i et neutralt farvet håndklæde, da det er det mest skånsomme – begynder du at vride tøjet, river du i fibrene og risikerer at ødelægge det.

Vælg det rigtige vaskeprogram

Brug symbolerne på vaskeanvisningen til at finde ud af, hvilket program på vaskemaskinen, der er det korrekte. Har du som nævnt flere forskellige styles i en vask, så gå efter den sarteste style.
Det er også vigtigt at huske, at centrifugering kan have en stor betydning for tøjets vedligeholdelse, og at lave omdrejninger gør, at tøjet ikke vrides og ødelægges. Vi anbefaler derfor, at du prøver at skrue ned på vaskemaskinens indstillede omdrejninger, da tøjet ofte kan nøjes med mindre.

Desuden anbefaler vi  i vores vaskeguide også, at du altid vender vrangen ud på tøjet, når du vasker det, med mindre andet står i vaskeanvisningen. Det skåner og bevarer farven bedre.

Vaskesymboler

For at afklare hvad de forskellige symboler betyder, får du her i Sinnerups vaskeguide en oversigt og forklaring på hvert enkelt symbol.

 

vaskeguide -  vaskeanvisninger

Vær opmærksom på styles med detaljer som lynlås, print og lignende

Har tøjet detaljer i form af lynlås, print, knapper, nitter eller lignende, anbefaler vi, at du altid vasker det med vrangen ud ad. Har du styles med print, nitter eller broderi er det desuden altid en god idé at benytte en vaskepose til hvert stykke tøj for at skåne det bedst muligt under vaskeprocessen.

Derudover er det også en god idé at sørge for, at lynlåse i tøjet er lynet, så man undgår at ødelægge tøjet, selve lynlåsen eller vaskemaskinen.

Hvordan tørrer du bedst tøjet?

Der er stor forskel på, hvordan forskellige tekstiler skal tørres. Her anbefaler vi i vores vaskeguide, at du følger vaskeanvisningerne i tøjet, da meget ikke tåler tørretumbler. Tekstiler risikerer at ændre dimension ved eksempelvis at krympe efter tørring. Normalvis siger man, at tøj ændrer dimension efter tre gange vask og tørring. Vi anbefaler generelt, at du undgår at tørretumble dit tøj, da det på den måde bibeholder sin originale form længere, og det er samtidig mindre miljøbelastende at tørre det på tørrestativ.

 

tip - solen kan afblege dit tøj
Vores bedste råd er at sørge for altid at glatte tøjet ud i dets oprindelige form inden tumblertørring for at fastholde formen. Hvis tøjet derimod vaskes og efterfølgende hænges eller lægges til tørre, vil det være længere tid om at ændre form.

Ønsker du at minimere en krympning, kan du opnå dette ved at rette sidesømmene ud og evt. stryge tøjet, før det er helt tørt.
Strik skal altid glattes ud i sin rette form og ligge til tørring på et neutralt håndklæde, da materialet strækkes og dermed forlænges i sin originale form, hvis det hænges til tørre.

 

husk  - tørring afhænger af tekstilet

Strygningens magt

Med et strygejern kan man delvist få genoprettet tøjets pæne overflade, og især et dampstrygejern er godt til dette formål. Vær dog altid opmærksom og forsigtig med varmen ved materialer som bl.a. modal, viskose, polyester, silke og nylon.
Strygning/dampning gør tøjet blankt og giver det en pæn overflade.

Derudover kan det til en vis grad skjule begyndende pilling-tendens. Stryg altid på bagsiden for at undgå mærker fra strygejernet.

 

tip - stryg tøjet